ЖЖ-користувач mykolap (mykolap) wrote,
ЖЖ-користувач mykolap
mykolap

Коли немає солі в магазинах, самий час відвідати Дрогобицьку Солеварню :)

Отже, відвідавши дрогобицьких солеварів (нині солеварний завод називається ВАТ "Галка-Дрогобич"), можна вбити двох зайців одразу: по-перше, побувати на найстарішому промисловому виробництві України (безперервне виготовлення солі з 1250 року - принаймні, так записано в паспорті заводу і "десь так" на цій меморіальній дошці), ну і набрати гостродефіцитного продукту.


Іноді може скластися враження, що солеварні промисли в цих краях починаючи з 13-го сторіччя не дуже-то й ремонтувалися (це - виварний цех)



Первісно солона ропа береться ось у цій шахті, глибиною 47 метрів, шурф був введений в дію в 1473 році


Насос для викачки розсолу не тільки нагадує апарат-качалку з нафтопромислів сусіднього Борислава, а й фактично є нею.


По оцій ось покритій сіллю трубі, розсіл подається в россолозбірник, а звідти у виварний цех


Це - іще один ракурс випарного цеху. Через оту квадратну дірку у стелі пара випускається пара


Прямо під ціми дірками знаходяться так звані "черіні" - великі казани, в яких википлячується розсіл, а скребкових механізм збирає готову ще трохи вологувату сіль і кидає її в центрифугу для первинного знаводнення


"Ф топку!". Розсіл кип"ятять на откаих газових горілках


А через те, що газ дорогий нині, виварна сіль практично не витримує конкуренції з кам"яною артемівською.


Ось іще один черінь. До речі кожні півтори доби варка солі припиняється і майстри вибивають отими ломами накип


Сіль в"їлася у сходи


Біла смерть на конвеєрі


Потім сіль сушиться у такому от барабані


І запаковується таким ось архаїчним верстатом


Однім словом, хочете придбати сіль екзотичного виготовлення - приїздіть до Дрогобича.

А це свіжа стаття про солеварні в "Українському тижні"
Tags: Львівщина, подорожі, фото
Subscribe

  • Post a new comment

    Error

    Anonymous comments are disabled in this journal

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

  • 18 comments